Az adó megfizetésének időpontja

Posted in: Könyvelés |

2003. évi XCII. Tv. 37§
Miszerint, az adó megfizetésének időpontja az a nap, amikor az adózó belföldi bankszámláját a pénzforgalmi szolgáltató megterheli. Bankszámlával nem rendelkező adózó esetében az a nap, amikor az adóhivatal pénztárába befizetik, illetve a postára adás napja, minden más esetben az a nap . amikor az adóhivatal számláján az összeget jóváírják. Internetes utalók előnyben, a Giro rendszer általában este 6-ig van, addig terhel a szolgáltató, tehát a járulékot például elég elutalni 12-én délután! Ha a határidő napja munkaszüneti nap, akkor a munkaszüneti napot követő első munkanap lesz a befizetés határideje!

Az adó megfizetésének időpontja bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Illeték törvény változása

Posted in: Könyvelés |

Egyenes ágon illetékmentesen lehet örökölni és ajándékozni. Nincs kikötés, sem felmenő sem leszármazott esetében sem.  Augusztus 15-én lépett hatályba az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvény, amely a 1990. évi XCII Tv. 16§ 1) i pontja az öröklési, a 17§ 1) p pontja az ajándékozási illeték területén ad mentességet. Egyenes ág: szülő-gyermek; nagyszülő-unoka, és a fordítottjuk is!

Illeték törvény változása bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Adóelőlegek mérséklése

Posted in: Könyvelés |

Fontos likviditást meghatározó tényező az adóelőlegek mérséklése.  Az adózás rendje külön említi az adóelőlegek mérséklésének lehetőségét, amely igaz az iparűzési adóra, és a társasági adóra is. Azt azonban nem árt tudni, ha a mérsékelt adónk összege alacsonyabb lesz a ténylegesnél, ami jó, hisz a tervezettnél magasabb lesz az eredményünk, akkor a különbözet után 20% bírságot kell fizetnünk. Minden hivatal más eljárást végez. Az APEH méltányossági kérelem megfelelő mellékletek nélkül, eredménylevezetés, tervezett adatok alátámasztása nélkül könnyen hiánypótlásra szorulhat. Az önkormányzatok kissé elnézőbbek. Az iparűzési adó szeptember 15-én esedékes második előlege még mérsékelhető! A kérelem alátámasztása után már csak annyi a teendőnk, hogy határidőre befizessük az általunk kiszámolt előleget. A veszteséges vállalkozásoknak kötelező kihasználniuk a törvény adta lehetőségeket, tehát az iparűzési adót még bő két hétig, a társasági adót pedig – aki negyedéves feltöltésű – még szeptember 20-ig lehet mérsékeltetni.

Adóelőlegek mérséklése bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Tagi kölcsön elengedése

Posted in: Könyvelés |

Érdemes vigyázni a tagi kölcsönnel 2010-ben, ugyanis a Közteherviselés rendszerének átalakítását célzó 2009. évi LXXVII. tv. 188§ 1) hatályon kívül helyezte a Tao tv 7§ 1) ly pontját, amely a visszafizetési kötelezettség nélkül kapott támogatás, véglegesen átvett pénzeszköz adóalap csökkentő korrekcióját engedte meg.

Felmerül bennem a kérdés, hogy mi lesz azokkal a tisztességes vállalkozásokkal, akik a nehéz gazdasági helyzetben próbálnak pótlólagos forrásokat találni. A banki hitelezés nehézkes, hosszú folymat, sok kritériumnak kell megfelelni, a tagi hitelezés a legszembetűnőbb lehetőség a likviditás helyreállítására. De, amennyiben a dolgok rosszra fordulnak – amelyre a példa jelenleg is adott –  nem elég, hogy a hitelező tag elveszíti, a az adózótt vagyona egy részét, még ha le is mondana róla, akkor a saját vállalkozásában még le is kell adóznia 19%-al. Kár, hogy a rossz példa ragadós, és ráragasztja a törvényalkotó mindenkire, még azokra is, akik megpróbálnak megfelelni a jelenlegi bonyolult, átláthatatlan szabályozásoknak.

Tagi kölcsön elengedése bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Alkalmi munka helyett egyszerűsített foglalkoztatás!

Posted in: Könyvelés |

Magasabb közteher, bezáródó kiskapuk, így lehet összefoglalni a 2010.04.01-el életbe lépő új szabályozást, ami az alkalmi kiskönyv megszűnését is eredményezi.

Klikk

Alkalmi munka helyett egyszerűsített foglalkoztatás! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Áfa, szja, illeték…2010..újabb agytorna!

Posted in: Könyvelés |

Alig változik valami, még szerencse hogy a honatyák folyamatosan gondolkodásra késztetik az embert.

Áfa, szja, illeték…2010..újabb agytorna! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Indul az új honlap!!!

Posted in: adótanácsadás,Könyvelés |

Üdvözlet Kedves Olvasó!

Hamarosan a kibővített tartalmú honlapunkat láthatja!

Még egy-két fénykép feltöltésre kerül és kész…

Admin

Indul az új honlap!!! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva